Український МСП може отримати від ЄС до €1 млн на сталий розвиток

Український МСП може отримати від ЄС до €1 млн на сталий розвиток - INFBusiness

DG GROW Європейської комісії наприкінці липня оголосив конкурс на отримання грантів ЄС у сфері сталого розвитку агропромислової екосистеми та кластерного співробітництва у межах напряму «Конкурентоспроможність підприємств та МСП» Програми «Єдиний ринок» (SMP COSME).

За умовами конкурсу організації з України можуть взяти участь у конкурсі, говориться у повідомленні Європейсько-української ради з питань співробітництва та розвитку (EUCCD).

«Проєкт охоплює одразу кілька цінностей ЄС, ключовою з яких є Європейський зелений перехід», — уточнюють в організації. 

Бюджет складає €3 млн, очікується обрання 3-5 аплікацій-переможців, кожен з яких може отримати до €1 млн.

«Основною метою цього конкурсу є підтримка заходів зі створення та розбудови нових «Європейських агропродовольчих кластерних партнерств зі сталого розвитку», які сприятимуть впровадженню Кодексу поведінки ЄС щодо відповідального ведення бізнесу та маркетингових практик у сфері харчових продуктів для малих та середніх підприємств», — пояснили в організації. 

Завдання, які можуть охоплювати аплікації:

  • мережа: виявлення та посилення наявних організацій підтримки агропродовольчої галузі різних типів і рівнів зрілості, а також їх об’єднання в мережу;
  • модернізація: підтримка розвитку агропродовольчих кластерних організацій у більшій кількості регіонів ЄС (включаючи Україну), спираючись на наявні організації підтримки галузі, з метою кращої підтримки цими організаціями ресурсоефективності та переходу до сталого розвитку їхніх МСП; 
  • розвиток потенціалу: створення та підтримка довгострокової експертизи зі сталого розвитку в агропродовольчих кластерах. 

Цільові теми аплікацій (заявники мають обрати щонайменше 1 тему і щонайбільше 3 теми з перерахованих вище):

1. Покращення складу споживання та зменшення впливу на навколишнє середовище харчових продуктів/харчування, наприклад, шляхом переформулювання продуктів і розроблення нових продуктів/інновацій.

2. Оптимізація та розробка інноваційних рішень (наприклад, щодо пакування інгредієнтів) для запобігання харчовим відходам під час транспортування, дистрибуції, домашнього зберігання та використання.

3. Визначення та впровадження заходів щодо підвищення матеріальної ефективності процесів, наприклад, дослідження причин та потенціалу для запобігання та зменшення (харчових) відходів і втрат.

4. Оптимізування використання сировини шляхом створення доданої вартості.

5. Покращення співпраці вздовж ланцюга постачання харчових продуктів для мінімізації втрат і відходів (наприклад, розробка нових продуктів із побічних  або викинутих продуктів).

6. Зменшення споживання енергії та підвищення енергоефективності виробництва за рахунок використання менш енергоємних і низьковуглецевих технологій.

7. Збільшення використання відновлюваних джерел енергії (наприклад, сонця, вітру, стійкої біомаси, побічних продуктів).

8. Підвищення ефективності використання води.

9. Зменшення викидів, впроваджуючи рішення, засновані на сталому розвитку біоекономіки.

10. Поліпшення екологічністі паковання для харчових продуктів і напоїв (наприклад, за рахунок повторного використання та повторного використання наповнення, більшого вмісту перероблених та/або відновлюваних матеріалів).

EUCCD вважає, що найбільш актуальною темою для України буде 4 пункт, також доцільно розглядати теми 6 та 7.

Кінцевий термін подання заявок: 28 вересня 2023 року, 17:00:00 CET (Брюссель).

Источник: www.agroportal.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *