Агробізнес проти ухвалення урядового законопроєкту про підвищення податків

Агробізнес проти ухвалення урядового законопроєкту про підвищення податків - INFBusiness

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) підтримує необхідність належного фінансування потреб оборони України, але висловлюється проти прийняття урядового законопроєкту, що передбачає збільшення військового збору.

В асоціації зазначили, що 18 липня 2024 року Кабінет Міністрів України ініціював розгляд проєкту закону України №11416, який спрямований на наповнення держбюджету додатковими податковими надходженнями в сумі 500 млрд грн для забезпечення потреб національної безпеки і оборони.

На думку експертів УКАБ, у запропонованій редакції  законопроєкту викликають занепокоєння положення, які можуть призвести до негативних наслідків:

  • Збільшення ставки військового збору з 1,5% до 5% для фізосіб та введення збору 1% з доходу від господарської діяльності для юридичних осіб. Це може збільшити собівартість продукції через специфіку сільськогосподарської діяльності та призвести до тінізації фонду оплати праці в Україні, зниження купівельної спроможності та скорочення соціальних програм.
  • Делегування місцевим радам встановлення мінімальної бази оподаткування ПДФО під час воєнного стану. Суб’єктам агросектору, які мають землі в обробітку у різних територіальних громадах, буде дуже складно адмініструвати нарахування і сплату ПДФО з урахуванням різних рішень місцевих рад.
  • Вимога проводити інвентаризацію активів під час перевірки за присутності контролюючих органів. Відмова платника податків здійснювати таку активність може призвести до арешту майна, що суперечить презумпції невинуватості.
  • Зменшення суми відшкодування ПДВ у разі відмови в інвентаризації активів. Це обмежує права платників на обігові кошти та може знизити ліквідність і конкурентоспроможність підприємств на світових ринках.
  • Підсумовуючи вищезазначене, УКАБ вважає за необхідне відхилити законопроект №11416, оскільки він створює значне фіскальне навантаження на економіку України, знижує ділову активність і конкурентоздатність агропромислових підприємств та посилює тінізацію ринку праці. 

    «Сподіваємось, що шляхом подальших спільних обговорень з представниками влади нам вдасться досягти консенсусу та напрацювати дієві альтернативні законодавчі механізми для пошуку додаткових надходжень на потреби оборони України», — підсумували в асоціації. 

    Водночас, як зазначив голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у Telegram, зараз тривають консультації з провідними бізнес-асоціаціями та експертами щодо законопроєкту №11416. 

    «Щодо перших нарисів архітектури змін податкового законопроєкту КМ. Контури ще не зрозумілі остаточно, але погоджуюсь з бізнесом, що 1%-й податок з обороту не пройде, і слава Богу. Новий складний податок нам точно не потрібний», — написав він.

    Гетманцев зауважив що замінити його пропонують на ПДВ, і в цьому разі злетить більшість дрібних, фіскально не значущих точкових змін, які потрібно буде розглянути окрема, а від якихось відмовитись.

    За його словами, додатковий ВЗ із зарплат і фізосіб-підприємців (ФОП) без винятків для якихось галузей може зберегтися в законі, проте його буде доповнено змінами, спрямованими на детінізацію, в уточненій із бізнесом редакції.

    Источник: www.agroportal.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *