Урожай пізніх культур перевершить прогнози

Урожай пізніх культур перевершить прогнози - INFBusiness

Оцінки цьогорічного урожаю в Україні вимушені наздоганяти реальність, яка виглядає дедалі кращою за очікування.

Таку думку висловив керівник відділу аналітики Concorde Capital Олександр Паращій на сторінці у Facebook.

«Пронози щодо урожаю основних ранніх культур (пшениця, ріпак, ячмінь) на 2023 рік переглядалися із падіння на 15% рік до року в березні-травні до більш скромного падіння (на 8-12% у червні-липні) — і аж до зростання на 4% серпні. Реальність на початок вересня перевищила прогнози», — зауважив експерт.

Він нагадав, що на початку сезону урядами та профільними асоціаціями закладалися песимістичні припущення. Усі чекали, що фермери і надалі зменшуватимуть посівні площі та погіршуватимуть технології (будуть ще більше економити на добривах). Але урожайність ранніх культур цього року стала не лише кращою за минулорічну, але і наздогнала/перегнала результати рекордного 2021 року. 

«Очевидно, традиційно важливим фактором хорошого урожаю була сприятлива погода, але і дотримання технологій вирощування теж побило початкові сподівання. Площі поки що дещо нижчі за минулорічні, але і тут можна чекати позитивного сюрпризу (схоже, що не всі господарства вчасно звітували про посіви)», — пояснив фахівець.

Олександр Паращій підкреслив, що прогнози урожаю основних пізніх культур (кукурудза, соняшник, соя) також змінилися із річного падіння на 15% р/р навесні до помітного зростання (до 8%) у серпні-вересні. Але беручи до уваги «сюрпризи» у збиранні ранніх культур, можна обережно очікувати, що і ці останні прогнози будуть перевершені, вважає він.

Олександр Паращій, керівник відділу аналітики Concorde Capital

У результаті весняні прогнози українського та американського аграрних міністерств, які «давали» нам урожай зернових та олійних культур на рівні 64 млн т (або падіння на 16% р/р), загрожують перерости в більший за 80 млн т урожай (від +11% р/р). І навіть (хоча не дуже імовірно) перевершити урожай 2020 року (83,4 млн т), незважаючи на майже 20% зменшення посівної площі.

Источник: www.agroportal.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *