Українські трейдери самі обвалюють ринок сої

Українські трейдери самі обвалюють ринок сої - INFBusiness

Українські порти Дунаю нині торгують переважно соєю як найбільш маржинальною сільгоспкультурою. Незважаючи на постійне зниження цін з боку експортерів та локальних переробників, соя приносить прибуток трейду та аграріям.

Про це повдіомляє аналітичний центр сільгоспкооперативу «ПУСК», створеного у межах ВАР.

«На жовтень соя активно контрактується. Існує величезна різниця між цінами на українську сою та боби походженням з Аргентини, США та Бразилії: вітчизняна соя дешевша на 80-100 $/т. Цим користуються експортери, зокрема турецькі та єгипетські. Проте українські трейдери готові фіксувати і надалі нижчий рівень цін, тобто самі собі «обвалюють» ринок. Для трейдерів це супермаржинальна культура, на якій вони сьогодні заробляють», — розповіли аналітики.

Але навіть за низьких цін соя приносить прибуток виробникам будь-якими каналами збуту: продажі на місцеві переробні заводи, експорт до ЄС, постачання до малих портів.  

На думку аналітиків, ціни на сою і далі будуть знижуватися.

«У найближчі два тижні закупівельні ціни переробних заводів можуть опуститися до діапазону 12500-13000 грн/т, у дунайських портах — до умовного рівня 340 $/т. Водночас пропозиція сої знижуватися не буде», — додають фахівці.

Источник: www.agroportal.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *