Сівбу озимих на Одещині призупинили через брак вологи

Сівбу озимих на Одещині призупинили через брак вологи - INFBusiness

Посівну кампанію озимої пшениці в Одеській області призупинили через відсутність вологи.

Про це повідомила директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА Алла Стоянова в коментарі «Суспільному».

Наразі в департаменті розглядають два сценарії посівної — позитивний та негативний, пояснила посадовиця.

«Якщо отримуємо будь-які мінімальні опади впродовж двох тижнів, то посівна продовжиться. Якщо опадів не буде, очікувати на якісь навіть середні показники у 2024 році не доводиться», — говорить вона.

За словами Стоянової, наразі близько 3% аграріїв ризикнули засіяти зерно у суху землю. Однак чи воно зросте, незрозуміло, адже культура у таких умовах пропадає. Через посушливу погоду вже загинув озимий ріпак. 

«Одещина почала посівну кампанію найпершою. Почали сіяти озимий ріпак. В умовах нестачі вологи сходи, які отримані, є лише на полях зі зрошенням або із застосуванням вологозберігаючих технологій. На всіх інших ріпак загинув», — зауважує директор департаменту.

Алла Стоянова додала, що дослідження показали відсутність вологи у двометровому шарі.

«Щоб умови були сприятливими, має бути глибинна волога і має бути волога з опадів. Коли глибинна і поверхнева волога з’єднуються, можна казати про умови для посівної. Цих умов в Одеському регіоні сьогодні немає», — уточнює вона.

За інформацією профільного департаменту, наразі в Одеській області налічується 2,6 млн га землі сільськогосподарського призначення (разом із багаторічними культурами). З них зрошується 226 тис. га, з яких фактично — 42 тис. га.

Источник: www.agroportal.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *